Верига от любими рецепти
Туршия с моркови, пресен чесън и репички

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пресен чесън пресен чесън3 глави глава
моркови морков2 бр. бр.
репичка репичка10 бр. бр.
винен оцет винен оцет100 ml ml
черен пипер черен пипер10 зърна зърно
бахар бахар5 - 6 зърна зърно
карамфил карамфил3 зърна зърно
дафинов лист дафинов лист1 бр. бр.
сол сол

Туршия с моркови, пресен чесън и репички

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

20 min
(5)

Начин на приготвяне

Почистваме зеленчуците. Нарязваме морковите на тънки лентички, репичките и бялата част на чесъна – на четвъртинки, а зелената – на едри шайби.
Нареждаме първо чесъна, после репичките, а накрая морковите. Добавяме дафиновия лист и посоляваме с щипка сол.
Правим топла саламура от 100 ml оцет, сол на вкус, карамфил, бахар, черен пипер на зърна, които можем да счукаме леко, и по избор – лют пипер на люспи, за да придадем пикантен вкус на туршията.
Заливаме бурканчето със саламура до половината, останалата част пълним с вода и обръщаме с капака надолу.
Туршията трябва да престои поне 24 часа в хладилник, след което е готова за консумация.

 

Интересно: В по-стари времена се случвало туршията да замества основното ядене на българите – особено по време на пости. Хората я правели само със зеленчуци (основно с червено цвекло, ряпа, зеле и гулия), сол, вода и люти чушки. Едва около двайсетте или трийсетте години на ХХ в. започнали да слагат оцет и да овкусяват туршиите с различни подправки.