
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
пресен чесън пресен чесън | 3 глави глава | |
моркови морков | 2 бр. бр. | |
репичка репичка | 10 бр. бр. | |
винен оцет винен оцет | 100 ml ml | |
черен пипер черен пипер | 10 зърна зърно | |
бахар бахар | 5 - 6 зърна зърно | |
карамфил карамфил | 3 зърна зърно | |
дафинов лист дафинов лист | 1 бр. бр. | |
сол сол |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТуршия с моркови, пресен чесън и репички
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме зеленчуците. Нарязваме морковите на тънки лентички, репичките и бялата част на чесъна – на четвъртинки, а зелената – на едри шайби.
Нареждаме първо чесъна, после репичките, а накрая морковите. Добавяме дафиновия лист и посоляваме с щипка сол.
Правим топла саламура от 100 ml оцет, сол на вкус, карамфил, бахар, черен пипер на зърна, които можем да счукаме леко, и по избор – лют пипер на люспи, за да придадем пикантен вкус на туршията.
Заливаме бурканчето със саламура до половината, останалата част пълним с вода и обръщаме с капака надолу.
Туршията трябва да престои поне 24 часа в хладилник, след което е готова за консумация.
Интересно: В по-стари времена се случвало туршията да замества основното ядене на българите – особено по време на пости. Хората я правели само със зеленчуци (основно с червено цвекло, ряпа, зеле и гулия), сол, вода и люти чушки. Едва около двайсетте или трийсетте години на ХХ в. започнали да слагат оцет и да овкусяват туршиите с различни подправки.